Η μουσική είναι στα...γονίδιά μας...


Η προθυμία των ανθρώπων να ακούν μουσική είναι ένα βιολογικό γνώρισμα και σχετίζεται με νευροβιολογικά μονοπάτια που επηρεάζουν την κοινωνική συναναστροφή και την επικοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη Φινλανδική έρευνα.
Η μουσική ακούγεται από όλους τους γνωστούς πολιτισμούς, ενώ έχουν εντοπιστεί ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων τραγουδιών και των τραγουδιών των ζώων: και τα δύο περιέχουν ένα μήνυμα, μια πρόθεση που αντανακλά μια έμφυτη συναισθηματική κατάσταση, η οποία ερμηνεύεται σωστά ακόμα και μεταξύ διαφορετικών ειδών. 
     Αρκετά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά της ακρόασης μουσικής είναι στενά συνδεδεμένα με το «δέσιμο». Τα νανουρίσματα για παράδειγμα τραγουδιούνται στο βρέφη για να αυξήσουν το δέσιμο με τον γονιό, ενώ η μουσική που παίζεται από ένα συγκρότημα βασίζεται σε ομαδική δουλειά και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συνοχής της ομάδας.
     Στη συγκεκριμένη έρευνα από το Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι και την Ακαδημία Sibelius, εξετάστηκε η βιολογική βάση της ακρόασης της μουσικής. Τα στοιχεία αφορούσαν 31 Φινλανδικές οικογένειες με 437 μέλη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν από 8-93 ετών και ποίκιλαν από επαγγελματίες μουσικούς έως ανθρώπους χωρίς καμία μουσική παιδεία. Επίσης, έγινε διαχωρισμός μεταξύ παθητικής και ενεργητικής ακρόασης μουσικής. Στην πρώτη περίπτωση η μουσική ακούγεται στο υπόβαθρο, ως συνοδευτικό άλλων δραστηριοτήτων ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά στην προσεκτική ακρόαση μουσικής π.χ. σε συναυλίες. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε τρία μουσικά τεστ ενώ έδωσαν και δείγμα αίματος για ανάλυση DNA.
     Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες, όπου η ακρόαση μουσικής διερευνήθηκε σε μοριακό επίπεδο και η πρώτη μελέτη που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ του γονιδίου AVPR1A με την ακρόαση μουσικής. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει σύνδεση μεταξύ του AVPR1A και της μουσικής ικανότητας. Το γονίδιο AVPR1A έχει συσχετιστεί με την κοινωνική επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο σε ανθρώπους και άλλα έμβια όντα.
     Τα αποτελέσματα δείχνουν βιολογική συνεισφορά στην αντίληψη του ήχου (ακρόαση μουσικής στη συγκεκριμένη έρευνα) παρέχουν μια μοριακή απόδειξη του ρόλου του ήχου ή της μουσικής στην κοινωνική επικοινωνία και αποτελούν εργαλείο για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την μελέτη της εξέλιξης της κουλτούρας-γονιδίων στη μουσική.

Πηγή: εφημ. Τύπος Θεσσαλονίκης
02/03/2011
http://www.typosthes.gr/science/3867-2011-03-01-23-07-18

1 σχόλιο:

  1. Έχουν πει μελέτες ότι και η "αγάπη" είναι στα γονίδια.Είναι κομάτακι ματεραλιστικές αυτές οι έρευνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή