Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο...

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου στο περιοδικό Journal of Neuroscience.
     «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι κάτι λιγότερο από μία ώρα άσκησης διαλογισμού, μπορεί να μειώσει δραματικά την εμπειρία του πόνου και τον πόνο που σχετίζεται με την ενεργοποίηση του εγκεφάλου», δήλωσε ο Φαντέλ Ζειντάν, επικεφαλής της έρευνας και μετα-διδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist.
     «Βρήκαμε μια μεγάλη επίδραση-σχεδόν 40% μείωση της έντασης του πόνου και 57% μείωση της δυσαρέσκειας που προκαλεί ο πόνος. Ο διαλογισμός είχε ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη μείωση του πόνου, συγκριτικά ακόμη και με τη μορφίνη ή άλλα αναλγητικά φάρμακα, τα οποία συνήθως μειώνουν τα μεγέθη του πόνου κατά 25%.
    Για τις ανάγκες της έρευνας, 15 εθελοντές, που δεν είχαν διαλογιστεί στο παρελθόν, συμμετείχαν σε τέσσερις 20λεπτες συνεδρίες, προκειμένου να μάθουν μια τεχνική διαλογισμού, που είναι γνωστή ως εστιασμένη προσοχή. Πρόκειται για μια μορφή διαλογισμού, όπου οι άνθρωποι διδάσκονται δίνουν προσοχή στην αναπνοή και να αποβάλουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους αποσπούν την προσοχή.
Τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση διαλογισμού, η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα εξετάστηκε με ειδικό τύπο μαγνητικής τομογραφίας (ASL MRI), ο οποίος «συλλαμβάνει» μεγαλύτερης διάρκειας εγκεφαλική διαδικασία, όπως ο διαλογισμός, με τρόπο πιο αποδοτικό από μια τυπική μαγνητική τομογραφία. Στη διάρκεια αυτών των ανιχνεύσεων, μια συσκευή θερμότητας που προκαλούσε πόνο, τοποθετήθηκε στο δεξί πόδι των συμμετεχόντων. Αυτή η συσκευή θέρμαινε το δέρμα τους σε μια θερμοκρασία που από τους περισσότερους θεωρείται επίπονη για συγκεκριμένο διάστημα. Οι ανιχνεύσεις που ελήφθησαν μετά το διαλογισμό, έδειξαν ότι ο βαθμός πόνου του κάθε συμμετέχοντα είχε μειωθεί, από 11-93%, όπως δήλωσε ο Ζειντάν.
     Την ίδια ώρα, ο διαλογισμός μείωσε σημαντικά την εγκεφαλική δραστηριότητα στον αρχικό σωματοαισθητηριακό φλοιό, μια περιοχή που εμπλέκεται με τρόπο σημαντικό στη δημιουργία του αισθήματος του που και πόσο έντονο είναι ένα οδυνηρό ερέθισμα.
     Οι τομογραφίες που έγιναν πριν το διαλογισμό, έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες διαλογίζονταν στη διάρκεια των μαγνητικών τομογραφιών, η δραστηριότητα σε αυτήν την σημαντική περιοχή διαχείρισης του πόνου δεν μπορούσε να ανιχνευθεί.
     Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο διαλογισμός αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές οι οποίες διαμορφώνουν το πώς ο εγκέφαλος κτίζει μια εμπειρία πόνου από τα νευρικά σήματα που έρχονται από το σώμα, εξηγεί ο Robert C. Coghill, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής ανατομίας και νευροβιολογίας στο κέντρο Wake Forest Baptist. «Σύμφωνα με αυτήν τη λειτουργία, όσοι περισσότερο ενεργοποιήθηκαν αυτές οι περιοχές, τόσο περισσότερο μειώθηκε ο πόνος», τονίζει ο ίδιος. Ο Ζειντάν και οι συνεργάτες τους πιστεύουν ότι ο διαλογισμός έχει μεγάλες δυνατότητες για κλινική χρήση, γιατί χρειάστηκε μόνο λίγη εξάσκηση για να προκαλέσει τόσο δραματικά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου.
     «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ο διαλογισμό έχει πραγματικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για σημαντική μείωση του πόνου στους ανθρώπους, χωρίς φάρμακα», σημειώνει ο Ζειντάν, σύμφωνα με το Science Daily.
Μ. Κ.


Πηγή: εφημ. Τύπος Θεσσαλονίκης
12/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου