Αναγνωρίστηκαν περιοχές του εγκεφάλου που προβλέπουν το μέλλον

Το τμήμα του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες.Με τη βοήθεια της τεχνικής της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), ο Τζέφρι Ζακς από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις μελέτησαν τον εγκέφαλο εθελοντών, την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο με συνηθισμένες καθημερινές σκηνές - όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων.

Η απεικονιστική μέθοδος αποκάλυψε ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που αποτελεί το σύστημα ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου (MDS) λίγο πριν και λίγο μετά την αλλαγή της κάθε σκηνής κάτι που υποδηλώνει ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται τόσο στην πρόγνωση όσο και στην αντίδραση στα γεγονότα.
Τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και αποτελούν μέρος του εν λόγω συστήματος εμφανίζουν βλάβες σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Οι ειδικοί συνδέουν τις βλάβες αυτές με τη δυσκολία των ασθενών να αναγνωρίζουν αλλαγές σε καταστάσεις που συναντούν στην καθημερινότητά τους.
Τα νέα ευρήματα, όπως επισημαίνει ο Ζακς, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν μελλοντικά σε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον ή άλλων νόσων που οδηγούν σε γνωστικές ασθένειες.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Cognitive Neuroscience».
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευση, η πρόβλεψη του άμεσου μέλλοντος είναι σημαντική για την επιβίωση και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις θεωρίες της αντίληψης, της επεξεργασίας της γλώσσας και της μάθησης. Οι αποτυχίες πρόβλεψης μπορούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την έναρξη της ενημέρωσης των αντιληπτικών συστημάτων και των συστημάτων μνήμης και, επομένως, για την υποκειμενική εμπειρία των γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου