Αποκωδικοποίησαν στρες και κατάθλιψη με ακτίνες Χ

Στον πρωτεϊνικό υποδοχέα CRF1, ο οποίος εδράζεται στην υπόφυση του εγκεφάλου εντόπισαν οι επιστήμονες την πηγή του άγχους (ή στρες) και πιθανότατα της κατάθλιψης.


Στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παράγονται χημικές ουσίες που συνδέονται με το στρες και την κατάθλιψη.

Ειδικότερα, το CRF1 εντοπίστηκε στις εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων της υπόφυσης του εγκεφάλου. Ο συγκεκριμένος υποδοχέας ανιχνεύει τα μόρια του στρες που εκλύονται από τον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που παράγει τις ορμόνες εκείνες που ελέγχουν μεταξύ άλλων τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τη διάθεση. Όταν το CRF1 ανιχνεύσει κάποιο σχετικό με τα παραπάνω μόριο, οδηγεί το κύτταρο στην έκλυση ορμονών που προκαλούν στρες.

Η μέθοδος ανίχνευσης

Η λειτουργία της υπόφυσης στην εκδήλωση του στρες ήταν γνωστή, όχι όμως και η πρωτεΐνη που πυροδοτεί την έκλυση των ορμονών που το προκαλούν.

Ο εντοπισμός της πρωτεΐνης έγινε με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος εκπομπής ακτίνων Χ από ειδικούς της φαρμακευτικής εταιρείας Heptares Therapeutics.

Αναλυτικότερα, για την αποκάλυψη της πρωτεΐνης χρησιμοποιήθηκε ο επιταχυντής σωματιδίων Diamond Light Source που βρίσκεται στο Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας. Μάλιστα, εντοπίστηκε ένα σημείο στην πρωτεΐνη το οποίο μπορεί να αποτελεί τη “ρίζα του κακού” και να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων μοριακών θεραπειών του άγχους και της κατάθλιψης μέσω της απενεργοποίησης της πρωτεΐνης CRF1.

Η ίδια ερευνητική ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την παραπάνω τεχνολογία προκειμένου να εντοπίσει τα μόρια που ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Στόχος είναι η παραγωγή φαρμάκων που θα χορηγούνται από το στόμα και που θα καταργήσουν την ενέσιμη ινσουλίνη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου