Το βιολογικό μας ρολόι "αλλάζει" το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η ώρα της ημέρας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για τον κίνδυνο εμφάνισης μίας λοίμωξης σύμφωνα με ερευνητές στις Η.Π.Α.
Οι ερευνητές έδειξαν πώς μία πρωτεΐνη στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεαζόταν από αλλαγές του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Immunity, έδειξαν ότι η ώρα προσβολής από μία λοίμωξη άλλαζε τη σοβαρότητά της.
Φυτά, ζώα, ακόμη και βακτήρια ακολουθούν μία καθημερινή 24ωρη ρουτίνα, γνωστή ως κιρκάδιος ρυθμός. Το jet lag είναι αυτό που συμβαίνει όταν το σώμα αποσυγχρονίζεται από το περιβάλλον του περνώντας σε διαφορετικές χρονικές ζώνες.
Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται να ανιχνεύσει μία λοίμωξη πριν αρχίσει να την παλεύει. Οι ερευνητές στο Yale University School of Medicine ερευνούσαν μία από τις πρωτεΐνες που εμπλέκεται στη διαδικασία ανίχνευσης - τον υποδοχέα εννέα τύπου Toll (TLR9), που μπορεί να εντοπίσει το DNA από βακτήρια και υιούς.
Σε πειράματα σε ποντίκια οι επιστήμονες έδειξαν ότι το ποσό TLR9 που παραγόταν και ο τρόπος που λειτουργούσε ελεγχόταν από το βιολογικό ρολόι του σώματος και διαφορποιούταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ανοσοποιημένα ποντίκια στην κορύφωση της δραστηριότητας της TLR9 βελτίωσαν την ανοσοποιητική τους απόκριση, είπαν οι ερευνητές.
Υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι με σηψαιμία ήταν γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ 20:00 και 6:00 η ώρα.

Χρονικός σύνδεσμος
Κατά τον έλεγχο στα ποντίκια, η σοβαρότητα της σηψαιμίας εξαρτιόταν από το χρόνο της ημέρας κατά τον οποίο ξεκίνησε η λοίμωξη και συνέπιπτε με αλλαγές στη δραστηριότητα της TLR9.
Ο καθηγητής Erol Fikrig, που διεξήγαγε την έρευνα στο Yale University, είπε ότι είχαν βρει έναν "άμεσο μοριακό δεσμό ανάμεσα στους κιρκάδιους ρυθμούς και το ανοσοποιητικό σύστημα", που θα μπορούσε να έχει "σημαντικές συνέπειες στην πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών".
Πρόσθεσε: "Φαίνεται ότι οι διαταραχές στο κιρκάδιο ρολόι επηρεάζουν την ευαισθησία μας σε παθογόνους οργανισμούς".
Ο δρ. Akhilesh Reddy, που ερευνά τους κιρκάδιους ρυθμούς στο University of Cambridge, είπε ότι ήταν "γνωστό εδώ και καιρό" ότι η χρονική συγκυρία έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτή η έρευνα ήταν "μία από τις πρώτες απόπειρες" στο να εξηγηθεί το γιατί.
Οι συνέπειες στην υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να δίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά ή τα φάρμακα θα μπορούσαν να κατασκευάζονται ώστε πραγματικά να στοχεύουν στο βιολογικό ρολόι του σώματος για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην πιο ενεργή του φάση.
Ο δρ. Reddy είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες "έχουν στραφεί σε αυτό" και "τώρα ελέγχουν τα φάρμακα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας."
Θα μπορούσε να δει το βιολογικό ρολόι να επηρεάζει την ιατρική "μέσα στα επόμενα 10 χρόνια". 
πρωτότυπο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου